Kürt Halk İnisiyatifi yaşanan gelişmelerin Kürtler üzerindeki etkileri üzerine çalıştay düzenledi. Çalıştayda birlik çalışmaları için bir komite oluşturuldu
Kuzey ve Doğu Suriye’deki Kürt aktivistlerinden oluşan bir grup Qamişlo kentinde bulunan Bilgi Salonu’nda Bağımsız Kürt Halk İnisiyatifi adına “Yaşanan gelişmeler ve bunların Kürtlerin varlığı ve meşru hakları üzerindeki etkileri” başlıklı bir çalıştay düzenledi. Çalıştaya aktivistler, PYNK siyasi partileri üyeleri, aydınlar, yazarlar, Kürt siyasi hareketleri ve Demokratik Suriye Meclisi (MSD) temsilcileri katıldı.
Çalıştayda konuşan Ebdullhekîm Holê, çalıştayın amacının seslerini kamuoyuna duyurmak için Kürtlerin birliğini sağlamak olduğunu hatırlattı.
‘Tek ses olma temelinde tutum almak`
PYNK adına konuşan Suriye Kürt Demokrat Partisi (El Partî) Genel Sekreteri Nesredîn Îbrahîm, ENKS ile daha önce birçok kez söyledikleri gibi şimdi de müzakereye hazır olduklarını belirterek, “Bir süre önce de konferans yapmak için hazırlık yapmıştık ama ENKS katılmadı, şimdi ENKS’ten cevap bekliyoruz. Bölgede sorunlarımız var, hedefimiz tek ses olma temelinde bir tutum almaktır” dedi. Mevcut sürecin tarihi olduğunu, Kürt halkının bölünmeye ve zulme karşı direndiğini vurgulayan siyasetçi Hesen Salih de, “Kürt birliğini sağlama amacımız Kürtlerin tek heyetle Şam’a gitmesidir. İşgalci Türk devletinin Kürtlere düşman olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Ardından değerlendirmelerde bulunan MSD Halkla İlişkiler Ofisi Eş Başkanı Hesen Mihemed Elî, Kürt temsilci ve öncülerin halkın çıkarlarını temel almaları gerektiğini ve bunun da ahlaki bir sorumluluk olduğunu ifade etti. Şam’a tek bir heyetle gidilmesi durumunda Suriye’de daha etkin olacaklarını ve Suriye’nin yanlış tutumlarını engelleyebileceklerini kaydetti. Yazar Konê Reş de Kürt yazar ve şairlerinin birçok kez Kürt birliği için çok çaba sarf ettiklerini, varlıklarının topraklarına ve dillerine dayandığın dikkat çekti.
Komite oluşturuldu
Çalıştay yapılan değerlendirmeler ardından araştırmacı, siyasetçi, aktivist, aydın ve yazarlardan oluşan 21 kişilik bir komitenin oluşturulmasıyla sona erdi.
Kaynak: ANHA