Meclis’te kadına yönelik şiddete karşı kurulan komisyon başkanının erkek olmasına tepki gösteren EŞİK platformundan Özgül Kapdan, erkek şiddetine çözüm olmayacak bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirtti
Komisyonun divan üyelerinin de erkeklerden oluştuğuna dikkat çeken Özgül Kapdan, erkek şiddetine çözüm olmayacak bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirtti.
İktidarın erkek şiddetini teşvik eden politikaları nedeniyle her gün kadınlar katlediliyor. Ayrıca erkek şiddetini meşrulaştıran iktidar, her fırsatta şiddete maruz kalan kadınları suçluyor. Geçtiğimiz günlerde Ali Yerlikaya “Koruma kararı olmasına rağmen geçen sene 32 hanımefendi, ikazımıza uymadan, kapıya adam gelince açmış” diyerek erkekler tarafından katledilen kadınları suçladı.
Kadına yönelik erkek-şiddetine karşı Meclis’te tüm partilerin ortak önergesiyle kurulan ve 22 üyeden oluşan “Kadınların Her Türlü Şiddet ve Ayrımcılığa Maruz Kalmalarının Önlenerek Bu Alandaki Mevcut Düzenlemelerin Gözden Geçirilmesi ve Alınması Gereken Ek Tedbirlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonu” başkanlığına AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Hulki Cevizoğlu getirildi.
Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK) üyesi Özgül Kapdan, kurulan komisyonun başına bir erkeğin getirilmesini ve şiddete karşı neler yapılması gerektiğine dair değerlendirmelerde bulundu.
‘İktidar samimi değil’
Özgül Kapdan, iktidarın erkek şiddetini kendi yöntemleriyle çözmeye çalıştığını ancak bu noktada samimi davranmadığını belirterek “Bütün toplumu sindirmek üzere politikalar uygulayan bir iktidar zihniyetinin kadınları da bunun içine katmadığını düşünmek saflık olur. EŞİK Platformu, bir önceki komisyon kurulduğunda ‘Bu kaçıncı komisyon’ diye başlık atmıştı. O komisyona baktığımızda veri olmadığı için, ‘şu iyileşme olmuş’ diyebileceğiniz sağlam bir bilgiye, güvenilir bir veriye ulaşamıyoruz” dedi.
Komisyonun divan üyelerinin de erkeklerden oluştuğuna dikkat çeken Özgül Kapdan, erkek şiddetine çözüm olmayacak bir durumla karşı karşıya olunduğunu belirtti.
6284’ün önemi
Adalet Bakanlığı’nın komisyona yönelik yaptığı sunumu hatırlatan Özgül Kapdan, “Sunumu incelediğinizde bu ülkede bir tane bile kadın cinayeti olmaması gerekiyor diyorsunuz. Yasaları, alınan önlemleri sıralamışlar. Hatta 6284’ün koruma kararına, tedbir kararlarına uymayan faillerle ilgili bir zorla hapis cezasına vurgu yapılıyor. Bununla ilgili de komisyon kurulduğunu, bunun takip edildiğini yazmışlar. Halbuki, tedbir olarak bir tane bile hapis cezası uygulanmadı” dedi.
Adalet Bakanlığı da 6284’ün bu hükmünü kaldırmak istemişti. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması kararının doğrudan devletin kadına şiddetle mücadele görevini bırakması anlamına geldiğini vurgulayan Özgül Kapdan, “İç hukuk yeterli ve 6284 var diye kendileriyle çelişen açıklamalar yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
Ortak mücadele vurgusu
Kadın örgütlerinin politikaları yönlendirecek bir veri sistemine ihtiyaç olduğunu belirten Özgül Kapdan “Birlikte mücadele için öncelikle ortak dil geliştirmek gerekiyor. Koşullarımız gerçekten zor. Her gün önümüze yeni bir baskı biçimi çıkıyor. Mücadeleyi hedef anlamında bir kanalda toplamak için birlikte hareket etmek zorundayız. Herkesin bu konuda sorumluluğu var. Politik dayanışma artık ekmek ve su kadar gereklidir. O yüzden tekrar tekrar ortak mücadeleyi önümüze koymamız gerekiyor. Şiddete karşı amasız ve fakatsız bir dayanışma ortaya koymamız şart” dedi.
Haber: Yeşim Tükel / MA