Luvi Yayınları, Kürt yayın dünyasına yeni katılan yayınevlerinden biri; ancak bu alanda iddialı olacağına dair emareler belirlemeye başladı. Bunu sadece gazetemizin kadim editörlerinden Ender Öndeş’in “Tarihin Belleği” isimli bir kitabını geçen ay yayınlaması üzerine söylemiyorum; aynı zamanda okurlarımızın yakından tanıdığı çizerlerden Ahmet Bilge’nin bir öykü kitabını yayınlamasından hareketle de belirtiyorum.
Anlam Pazarı, aslında daha önce Aram Yayınları’ndan çıkmış bir kitabın ama artık piyasada bulamayacağınız güzel bir öykü kitabının Luvi Yayınları tarafından yapılan ikinci baskısı. Kitabın ilk baskısı üzerinden tam 14 yıl geçmiş. Bu yüzden, en azından gençlerin bu kitaptan büyük bir ihtimalle pek haberi yoktu. O nedenle, iyi bir iş ya da seçim yapıldığını söylememde yarar var.
Kitapta 11 öykü var. İçeride yani kalınan cezaevlerinde yazılan bu öyküler, okuma kurullarını geçip, dışarıya yayınevlerine ulaşabilsin diye, aslında masal tarzında yazılmış. Anlatılan ya da daha doğru deyişle yazılan öykülere ironi katılmaya çalışılmış; belki de yazarın aslında çok iyi bir çizer de olması yüzünden. Zaten her öykü için bir çizimi de bulunuyor kitapta.
Okurlarımızın Ahmet Bilge’nin karikatürlerini hatırlayacağından eminim ama daha önce yayınlanmış olan beş kitabından hangilerini okuduğundan pek emin değilim. O nedenle, yazdıklarını mı, yoksa çizdiklerini mi daha çok beğeneceklerini bilemiyorum. Ama daha önce onun yazdığı kitaplara denk gelmeyen okurlarımız için “Anlam Pazarı”nı okumak iyi bir başlangıç olacaktır.
Ahmet Bilge kimdir?
Ahmet Bilge, Batman’ın Kozluk ilçesinde 1971 yılında doğdu. İlkokulu Diyarbakır’da okudu, ortaokul ve liseyi Diyarbakır ve Batman’da tamamladı. Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümüne 1991 yılında girdi. 1994 yılının Ocak ayında siyasi bir dava yüzünden tutuklandı ve müebbet hapis cezası aldı.
Otuz yıl süren hapislikte birçok cezaevinde tutulduktan sonra 2024 yılının Ocak ayında Antalya’da tahliye oldu. Basılı ve dijital medyada pek çok karikatürü yayınlandı. İki senaryosu ve bir karikatürü ödüle layık görüldü.
Yayınlanan eserlerinin isimleri şöyle: Anlam Pazarı, Aram Yayınları, 2011; Tu li ku yî, Weşanên Lis, 2014; Teselli Kayası, Lis Yayınları, 2017; Rüyabank, Lis Yayınları, 2017 ve Kerpiç, Waşenxaneya Apec, 2020…