665’inci F Oturması’nda Wernicke Korsakoff hastası tutsakların serbest bırakılması istenerek hala cezaevinde tutulan Süreyya Bulut, Hasan Tahsin Akgül ve Sami Özbil’in sağlık durumları hakkında bilgi verildi
İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturması” eyleminin 665’incisini Beyoğlu’nda bulunan şube binası önünde gerçekleştirdi.
Bu haftaki eylemde wernicke korsakoff hastası Süreyya Bulut, Hasan Tahsin Akgül ve Sami Özbil’in sağlık durumu paylaşılarak serbest bırakılmaları çağrısı yapıldı. Açıklamada basın metnini İHD Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin okudu.
30 tutsağın hayatını kaybettiği 19 Aralık Katliamı’nın 24’üncü yıldönümü olduğunu belirterek sözlerine başlayan Mehmet Acettin, yüzlerce mahpusun Wernicke Korsakoff sendromu yaşandığını belirtti.
Wernicke Korsakoff hastası tutsaklar
Mehmet Acettin, Wernicke Korsakoff hastası tutsakların sağlık durumuna dair şunları söyledi: “Süreyya Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde. Kafasında şarapnel parçası bulunmaktadır. Bir gözü görme fonksiyonunu yitirmiştir, aynı zamanda Wernicke Korsakoff sendromlu, 2013 yılında yeniden infaz erteleme talebi kabul edilmemiştir. Hasan Tahsin Akgün, Tekirdağ 1 No’lu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde. Ağır tecrit koşullarının yarattığı psikolojik sorunlar yaşıyor. Yaşamını tek başına sürdüremiyor, Wernicke Korsakof sendromlu. Sami Özbil, Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Hapishanesi’nde. Wernicke Korsakoff, ayrıca Kronik Inflamatuvar(Cron) bağırsak hastalığı tanısı var. Diyet yemek verilmesi gerekiyor, yemekleri açık cezaevinden getiriliyor ama aksatılıyor.”
Tam iyileşme sağlanmıyor
Wernicke-Korsakoff Sendromu hastalarının tedavi ile tam bir iyileşme yaşayamadığını ancak bazı semptomların hafifletilebildiği ifade eden Mehmet Acettin, “Wernicke-Korsakoff Sendromu, zaman ve mekan farkındalığında kayıplar, hafıza kaybı özellikle yakın geçmişteki olayları hatırlama zorluğu, yeni bilgi öğrenme yeteneğinde ciddi bozulma, koordinasyon bozukluğu özellikle yürüme ve diğer motor fonksiyonlarda zorluk, gerçek olmayan hikayeler uydurma ve bu hikayelere inanma gibi sorunlara yol açmakta. Tedavi için yüksek dozda B1 vitamini takviyesi, beslenmenin özel olarak düzenlenmesi, psikososyal destek kapsamında rehabilitasyon programları, terapi ve destek gruplarına dahil edilmeleri, bazı durumlarda hafıza ve diğer bilişsel fonksiyonları iyileştirmek için ek ilaçlar verilmesi ve rehabilitasyon programları uygulanması gerektiği ve bu programlarla, hastaların günlük yaşam becerilerini yeniden kazanmalarına ve bağımsızlıklarını artırmalarına yardımcı olunabileceği ifade edilmektedir” dedi.
Serbest bırakılma çağrısı
Tıbbi çalışmaların hafıza kayıplarının hastanın adını, nerede olduğunu, ne için hapiste tutulduğunu bilemeyecek kadar ağır yaşanabildiğini, günlük ihtiyaçlarını takip edemediklerini gösterdiğini söyleyen Mehmet Acettin, “Wernicke-Korsakoff Sendromunun tedavisi için belirlenen gerekliliklerin hapishane koşullarında sağlanamayacağı ve infaz ertelemesi kararları ile serbest bırakılmaları gerektiği görülmektedir. Wernicke-Korsakoff Sendromu rahatsızlığı bulunan mahpusların hapiste tutulmaları sağlık ve yaşamlarına ağır tehdit oluşturmakta, 19 Aralık katliamından sağ kurtulmuş olmaları bir anlamda cezalandırılmaktadır” ifadelerini kullandı.
Açıklamanın ardından eylem sloganlarla son buldu.
Kaynak: JINNEWS